Ergonomia w kuchni – czyli urządzanie w oparciu o trójkąt roboczy

Ergonomia w kuchni – czyli urządzanie w oparciu o trójkąt roboczy

Czeka Cię remont bądź urządzanie kuchni? Nie mogłeś trafić lepiej – ten artykuł jest właśnie dla Ciebie. Poniżej rozwikłamy zagadkę „trójkąta roboczego”, a kilka prostych pomysłów pomoże Wam stworzyć funkcjonalną kuchnię, w której gotowanie będzie czystą przyjemnością.

Czym właściwie jest ten trójkąt?

To najczęściej polecane rozmieszczenia sprzętu AGD (lodówki i płyty grzewczej), zlewu oraz mebli kuchennych. Adekwatny schemat i odległości (oczywiście dostosowane do wielkości pomieszczenia) sprawiają, że czynności kuchenne ze sobą nie kolidują, a my możemy swobodnie poruszać się podczas gotowania.

Zatem jak to wygląda w praktyce?

Oczywiście wszystko zależy od tego, jakie mamy możliwości mieszkaniowe. Czy nasza kuchnia jest duża też mała, jaki jest jej kształt, gdzie znajduje się podłączenie wody, a także jak daleko sięga nasza wyobraźnia. Jakie są zalecane odległości między punktami i o czym warto pamiętać? Między lodówką, a zlewozmywakiem 120-210 cm – Pamiętajmy o miejscu, które umożliwi swobodne wykładanie produktów z zamiarem schowania ich do lodówki bądź włożenia po chwili do zlewu. Między zlewozmywakiem, a płytą grzewczą 120-210 cm – Dobrze rozplanujmy miejsce na najważniejszy z blatów w kuchni – blat roboczy, podczas gotowania to właśnie w tym miejscu spędzimy najwięcej czasu. Między lodówką, a płytą grzewczą 120-270 cm – Te elementy wpływają na siebie w najmniejszym stopniu, natomiast dobrze, aby bezpośrednio ze sobą nie graniczyły, jak i nie były za daleko, bo od lodówki zaczynamy cały cykl przyrządzania potrawy. Powyższy schemat i przybliżone odległości to zdecydowanie spore uproszczenie w codziennej pracy. A co jeśli nie uda nam się wprowadzić idealnego rozmieszczenia w kuchni? Trzymajmy się głównej zasady, która mówi o tym, że żaden z trzech punktów nie powinien znajdować się bezpośrednio obok siebie. Zawsze starajmy się wygospodarować chociaż kawałek dzielącego je blatu.

Równoboczny, prostokątny – Jaki ten trójkąt?

Spokojnie, nikt nie mówi, że potrzebny będzie nam kątomierz!
  • Jeśli nasza kuchnia ma raczej standardowe wymiary i kształt to zachowanie proporcji, rozmieszczenie sprzętów i mebli będzie raczej swoistą przyjemnością, którą może jedynie ograniczyć, wspomniana wcześniej, wyobraźnia.
  • W przypadku wąskiej kuchni bądź aneksu kuchennego połączonego z salonem zachowanie kształtu trójkąta będzie prawie awykonalne. Co w takiej sytuacji? Skupmy się przede wszystkim na rozmieszczeniu i przestrzeniach pomiędzy lodówką, a zlewem oraz między zlewem, a kuchenką – takie rozwiązanie również będzie ergonomiczne, o ile zachowamy odpowiednie odległości. To właśnie te strefy znacząco wpływają na komfort pracy w kuchni.
  • A co z dużą kuchnią? W jaki sposób zagospodarować przestrzeń, aby była funkcjonalna? Pamiętajmy, że sprzęty w kuchni nie powinny być od siebie za bardzo oddalone. W przypadku dużej kuchni warto pomyśleć o wyspie. To przede wszystkim dodatkowe miejsce na blat, a umieszczając na niej płytę grzewczą zniwelujemy zbyt duże odległości pomiędzy lodówką, zlewem, a kuchenką.

Czego powinniśmy się wystrzegać?

  • Umieszczenia lodówki, zlewozmywaka i płyty obok siebie;
  • braku blatu roboczego w pobliżu lodówki;
  • braku blatu roboczego obok płyty grzewczej;
  • dużej odległości pomiędzy zlewem, a zmywarką (jeśli ją posiadamy);
  • zbyt małej ilości miejsca pomiędzy zlewozmywakiem, a kuchenką;
  • za małej przestrzeni pomiędzy lodówką, a zlewozmywakiem;
  • zbyt dużych odległości między sprzętami.

Pokrótce mówiąc

Skoro praktykę w dużej mierze mamy opanowaną, nie pozostaje nic innego jak zacząć planowanie własnej kuchni marzeń. Pamiętajcie – kuchnia to serce domu! Powinna być zarówno piękna, jak i funkcjonalna, a przy zachowaniu odpowiedniej ergonomii gotowanie stanie się dla Was czystą przyjemnością.