Ergonomia w kuchni – czyli urządzanie w oparciu o trójkąt roboczy
Czeka Cię remont bądź urządzanie kuchni? Nie mogłeś trafić lepiej – ten artykuł jest właśnie dla Ciebie. Poniżej rozwikłamy zagadkę „trójkąta roboczego”, a kilka prostych pomysłów pomoże Wam stworzyć funkcjonalną kuchnię, w której gotowanie będzie czystą przyjemnością.
To najczęściej polecane rozmieszczenia sprzętu AGD (lodówki i płyty grzewczej), zlewu oraz mebli kuchennych. Adekwatny schemat i odległości (oczywiście dostosowane do wielkości pomieszczenia) sprawiają, że czynności kuchenne ze sobą nie kolidują, a my możemy swobodnie poruszać się podczas gotowania.

Oczywiście wszystko zależy od tego, jakie mamy możliwości mieszkaniowe. Czy nasza kuchnia jest duża też mała, jaki jest jej kształt, gdzie znajduje się podłączenie wody, a także jak daleko sięga nasza wyobraźnia. Jakie są zalecane odległości między punktami i o czym warto pamiętać?
Między lodówką, a zlewozmywakiem 120-210 cm – Pamiętajmy o miejscu, które umożliwi swobodne wykładanie produktów z zamiarem schowania ich do lodówki bądź włożenia po chwili do zlewu.
Między zlewozmywakiem, a płytą grzewczą 120-210 cm – Dobrze rozplanujmy miejsce na najważniejszy z blatów w kuchni – blat roboczy, podczas gotowania to właśnie w tym miejscu spędzimy najwięcej czasu.
Między lodówką, a płytą grzewczą 120-270 cm – Te elementy wpływają na siebie w najmniejszym stopniu, natomiast dobrze, aby bezpośrednio ze sobą nie graniczyły, jak i nie były za daleko, bo od lodówki zaczynamy cały cykl przyrządzania potrawy.
Powyższy schemat i przybliżone odległości to zdecydowanie spore uproszczenie w codziennej pracy. A co jeśli nie uda nam się wprowadzić idealnego rozmieszczenia w kuchni? Trzymajmy się głównej zasady, która mówi o tym, że żaden z trzech punktów nie powinien znajdować się bezpośrednio obok siebie. Zawsze starajmy się wygospodarować chociaż kawałek dzielącego je blatu.
Spokojnie, nikt nie mówi, że potrzebny będzie nam kątomierz!
- Jeśli nasza kuchnia ma raczej standardowe wymiary i kształt to zachowanie proporcji, rozmieszczenie sprzętów i mebli będzie raczej swoistą przyjemnością, którą może jedynie ograniczyć, wspomniana wcześniej, wyobraźnia.
- W przypadku wąskiej kuchni bądź aneksu kuchennego połączonego z salonem zachowanie kształtu trójkąta będzie prawie awykonalne. Co w takiej sytuacji? Skupmy się przede wszystkim na rozmieszczeniu i przestrzeniach pomiędzy lodówką, a zlewem oraz między zlewem, a kuchenką – takie rozwiązanie również będzie ergonomiczne, o ile zachowamy odpowiednie odległości. To właśnie te strefy znacząco wpływają na komfort pracy w kuchni.
- A co z dużą kuchnią? W jaki sposób zagospodarować przestrzeń, aby była funkcjonalna? Pamiętajmy, że sprzęty w kuchni nie powinny być od siebie za bardzo oddalone. W przypadku dużej kuchni warto pomyśleć o wyspie. To przede wszystkim dodatkowe miejsce na blat, a umieszczając na niej płytę grzewczą zniwelujemy zbyt duże odległości pomiędzy lodówką, zlewem, a kuchenką.
- Umieszczenia lodówki, zlewozmywaka i płyty obok siebie;
- braku blatu roboczego w pobliżu lodówki;
- braku blatu roboczego obok płyty grzewczej;
- dużej odległości pomiędzy zlewem, a zmywarką (jeśli ją posiadamy);
- zbyt małej ilości miejsca pomiędzy zlewozmywakiem, a kuchenką;
- za małej przestrzeni pomiędzy lodówką, a zlewozmywakiem;
- zbyt dużych odległości między sprzętami.
Skoro praktykę w dużej mierze mamy opanowaną, nie pozostaje nic innego jak zacząć planowanie własnej kuchni marzeń. Pamiętajcie – kuchnia to serce domu! Powinna być zarówno piękna, jak i funkcjonalna, a przy zachowaniu odpowiedniej ergonomii gotowanie stanie się dla Was czystą przyjemnością.