Granit czy stal – jaki zlewozmywak wybrać?

Granit czy stal – jaki zlewozmywak wybrać?

Zlew to niezbędny element wyposażenia kuchennego. Musi być on przede wszystkim funkcjonalny i wygodny w użytkowaniu. Nie zapominajmy jednak, że to nie tylko urządzenie, to również doskonała ozdoba wnętrza. W naszym artykule spróbujemy rozwiązać jeden z większych dylematów przy wyposażaniu kuchni – jak dobrać materiał, z którego ma być wykonany zlew?

Wygląd

Zlewozmywak granitowy – Jego ponadczasowość sprawia, że pasuje praktycznie do każdego stylu wnętrzarskiego. Szeroka gamą kolorów bazowych, możliwość nakrapiania granitu (np. złotymi drobinkami) oraz dobór odpowiedniej armatury sprawi, że zlew doda biżuteryjnego akcentu naszej kuchni. Przy okazji warto wspomnieć o łatwości czyszczenia – na co dzień wystarczy zwykła gąbka, a raz w tygodniu kilka kropel impregnatu i zlewozmywak będzie lśnił jak nowy.   Zlewozmywak stalowy – Ich wygląd jest nieco bardziej surowy, ale w połączeniu z ciekawą aranżacją kuchni, również cieszą oko swoim wyglądem. Niegdyś przyzwyczajeni byliśmy do standardowego „stalowego” koloru, jednakże aktualny rynek oferuje bardzo ciekawe rozwiązania kolorystyczne m.in. złoto, czerń czy miedź. Ciekawy kolor w połączeniu z błyszczącą strukturą zdecydowanie nie pozwoli przejść obok takiego zlewu obojętnie. Zaznaczmy jednak, że będzie on trudniejszy w utrzymaniu – aby zapobiec powstawaniu białych śladów po kroplach wody, musimy przetrzeć go do sucha po użyciu.

Odporność

  • Na temperatury
Owszem istnieje teoria, że stal jest bardziej podatna na temperatury i może dojść do deformacji komory, ale takie zdarzenia są prawdopodobne w przypadku modeli z najniższej półki sklepowej. Wszystkie zlewy – granitowe i stalowe – dostępne w naszej ofercie mają odporność na szok termiczny (od -18 do +280 stopni), dlatego w tym wypadku nie należy bać się odporności na temperatury.  
  • Na stłuczenia
Zlewozmywak granitowy – Dzięki połączeniu 80% kruszywa granitowego i 20% dokładnie wyselekcjonowanych żywic poliestrowo-akrylowych mamy pewność, że powstały produkt charakteryzuje się niezwykłą trwałością. Nie bez powodu dajemy 30 lat gwarancji na nasze zlewy granitowe.   Zlewozmywak stalowy – Zdecydowanie są to zlewy odporne na obicia i stłuczenia. Produkty wykonane są ze stali szlachetnej, która charakteryzuje się swoją trwałością i większą odpornością na zarysowania, natomiast nigdy nie zapobiegniemy ich powstawaniu w stu procentach.

Hałas

Zlewozmywak granitowy – W przypadku granitu, podczas zmywania, możemy napawać się ciszą. Ich solidna konstrukcja i materiał, z którego zostały wykonane, niweluje odgłosy obijających się o dno komory garnków czy sztućców.   Zlewozmywak stalowy – Pomimo tego, że jest to stal szlachetna, w dalszym ciągu to stal. Opadające na dno zlewu przedmioty będą wydawały charakterystyczny dźwięk, do którego albo się przyzwyczaimy albo będziemy zmywać z większą precyzją.

Utrzymanie czystości

To temat bardzo ważny – zarówno w kwestii higienicznej, jak i estetycznej. Ze względów higienicznych pamiętajmy przede wszystkim o tym, że zlewozmywak, a raczej pozostałe w nim resztki, są swoistym siedliskiem bakterii. Kwestia estetyki to zdecydowanie sprawa indywidualna, natomiast w naszym odczuciu przyjemniej patrzy się na zlew bez zabrudzeń.   Zlewozmywak granitowy – Jego trwała konstrukcja sprawia, że powierzchnia jest odporna na różnego rodzaju zarysowania i obicia, a tym samym neutralizuje to miejsca, w których może osadzać się i przywierać brud. Dzięki temu śmiało możemy stwierdzić, że zlewozmywaki granitowe są łatwe w utrzymaniu, a także, co istotne – ultrahigieniczne. Aby na co dzień utrzymać je w należytej czystości potrzebna nam będzie gąbka kuchenna i płyn do mycia naczyń.   Zlewozmywak stalowy – Zlew stalowy wymaga dokładniejszego mycia. Owszem, nasze produkty mają najgrubsze ścianki, które zapobiegają uszkodzeniom m.in zarysowaniom, natomiast nie wyeliminujemy ich całkowicie – są to miejsca, w których najchętniej zadomawiają się bakterie. Na stalowych powierzchniach dużo bardziej widoczny będzie osad z kamienia, jednak, przy zachowaniu systematyczności i odpowiednich środków, z takim problemem również można sobie poradzić.   Pamiętajmy o tym, aby zarówno w przypadku zlewozmywaków granitowych, jak i stalowych unikać stosowania tzw. druciaków – niepotrzebnie mogą uszkodzić powierzchnię.

Odpowiedni wybór

Każdy ze zlewów ma swoje wady i zalety. Na szczęście nowoczesne metody produkcji pozwalają na coraz skuteczniejsze wykluczenie niedoskonałości i stworzenie produktów odpowiadających oczekiwaniom klientów. Nasza wskazówka? Wybierzmy ten, który bardziej sprosta naszym potrzebom, a także lepiej wpasuje się do wnętrza kuchni.